A hétfő este érkezett hidegfront lelassul, hullámot vet felettünk, így még a következő napok időjárását is meghatározza majd. Szerda estig sok lesz felettünk a felhő, legfeljebb rövid időszakokra süthet ki a nap. Sokfelé várható újabb eső, zápor, zivatar, felhőszakadás, de a csapadékhullásban hosszabb szünetek is lesznek. Összességében kiadós mennyiségű eső várható, csak kisebb körzetek maradhatnak ki a csapadékból.

Az északira forduló széllel hűvösebb levegő érkezik fölénk, így további lehűlésre számíthatunk, szerdán már 25 fok alatti nappali hőmérsékletek várhatók.

Csütörtökön eleinte még előfordulhat újabb eső, zápor, majd napközben már szárazabb, stabilabb levegő érkezik fölénk, így fokozatosan csökken a csapadékhajlam.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható, kevés napsütés azonban bárhol előfordulhat. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 25-28 fok között alakulnak. Késő estére 20-23 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: többnyire a felhőké lesz a főszerep, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. Helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. Az északi szél megerősödik, zivatarban átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órákra 15-17 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak.

null

Csütörtök: eleinte még többfelé valószínű eső, zápor, majd a délutáni órákra csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. Az északkeleti szél élénk, helyenként erős lesz. A hajnali minimum hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: péntektől a jövő hét elejéig kánikulai melegre, 30 fok körüli nappali hőmérsékletekre számíthatunk. A napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, zápor, zivatar azonban már csak elvétve fordulhat elő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, somogy megye, kaposvár