Továbbra is anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változékony időt okozó ciklonok és azok frontjai messze elkerülik térségünket. Déli áramlással afrikai eredetű, száraz, meleg levegő érkezik fölénk, így sok lesz a napsütés és tovább erősödik a nappali felmelegedés. Egyre nagyobb területen mérhetünk 30 fok feletti nappali hőmérsékletek, sőt a déli tájakon rövid időre 35 fok közelébe melegedhet a levegő.

Csütörtökre azonban egy gyenge hidegfront hatására már valamivel frissebb levegő szivárog fölénk, így várhatóan enyhül a nagy meleg, 28-30 foknál azonban ezt követően sem lesz hűvösebb. A front tehát nem okoz látványos időjárásváltozást, zápor, zivatar is csak néhol fordulhat majd elő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 30-32 fok között alakulnak. Késő estére 24-26 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: eleinte folytatódik a gyengén felhős, napos idő, majd a késő délutáni, esti óráktól már erősebben megnövekedhet a fátyol, vagy gomolyfelhőzet, de zápor, zivatar csak néhol alakulhat ki. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 18-20 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak.

null

Csütörtök: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, legfeljebb elvétve fordulhat elő zápor, vagy zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 18-20 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét hétfőig igazi nyaralóidő várható sok napsütéssel, 30 fok körüli délutáni hőmérsékletekkel. Ezt követően azonban egy újabb ciklon érheti el hazánkat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár