Szerdáig anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változékony időt okozó frontok elkerülik térségünket. A leszálló, felhőoszlató légmozgásoknak köszönhetően túlnyomóan napos, száraz idő várható, legfeljebb fátyolfelhők jelenhetnek meg az égen. Időközben délnyugatira fordul felettünk az áramlás amellyel már afrikai eredetű, egyre melegebb levegő érkezik fölénk. Tovább fokozódik a kánikula, egyre inkább 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A hőhullám szerdán éri el tetőpontját, ekkor már 35 fok közelébe melegedhet a levegő. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

hétfő.jpg

Hétfő: többnyire napos, száraz idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet. A változó irányú szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak. Késő estére 23-25 fok közé hűl a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegszik a levegő. 

szerda.jpg

Szerda: a nap nagy részében folytatódik a többnyire gyengén felhős, napos idő, majd késő délutántól már erősebben is megnövekedhet a fátyolfelhőzet. A délnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali órákra 18-20 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 31-34 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a hét második felében egy gyenge front hatására már mérséklődik a nagy meleg, de folytatódik az igazi nyaralóidő, a nappali hőmérsékletek általában 28-30 fok között alakulnak. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: strandidő, felmelegedés, kánikula, időjárás