A délutáni, esti órákban egy hullámzó frontrendszer éri el térségünket, így erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható zápor, heves zivatar. Az erősebb gócokban felhőszakadás, jégeső és szélvihar is előfordulhat. A későbbiekben a frontrendszer ciklonná fejlődik felettünk, így kiterjedt, tartós, intenzív csapadékhullás kezdődik.

A sekély ciklon csapadékzónája csak valamikor a szombat délutáni, esti órákban hagyja el térségünket, így addig folytatódik a változékony idő, további kiadós esőkre, felhőszakadásokra számíthatunk. A péntek estétől szombat estig tartó időszakban helyenként 60-80 mm csapadék is hullhat, de többnyire a 30-50 mm lehet majd a jellemző mennyiség.

Vasárnap már egyre inkább a napsütésé lesz a főszerep, kevés nedvesség azonban még marad a légkörben, így néhol előfordulhat rövid ideig tartó zápor, vagy zivatar.

Hétfőtől aztán egyre szárazabb, melegebb léghullámok érkeznek fölénk, ennek hatására fokozatosan visszatér a kánikula.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: eleinte még számíthatunk több-kevesebb napsütésre, majd délutántól fokozatosan megnövekszik a felhőzet és előbb elszórtan, majd az esti óráktól már egyre nagyobb területen várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső, majd a késő esti, éjszakai óráktól már tartós, intenzív eső is előfordulhat. A szombat délutáni órákig többfelé hullhat kiadós mennyiségű csapadék. Péntek napközben a változó irányú szél élénk, zivatarok környezetében átmenetileg viharos lesz. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 27-29 fok között alakulnak. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Összességében többfelé várható újabb eső, vagy zivatar. Helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 18-20 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 20-23 fok között alakulnak, a magasabb értékeket azokon a helyeken mérhetjük, ahol átmenetileg felszakadozik a felhőzet.

null

Vasárnap: változóan gomolyfelhős, napos idő várható, már csak elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 15-17 fok között alakulnak. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig napos, száraz, igazi strandidő várható 30 fok körüli nappali hőmérsékletekkel. Újabb gyenge hidegfront csütörtökön éri el térségünket.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár