A tegnap átvonult gyenge hidegfront lablizálta felettünk a légkört, így folytatódik a változékony idő. Ma is gyakran lesz erősen felhős az ég, több-kevesebb napsütés inkább a délutáni órákban lehet majd jellemző. Szórványosan zápor, zivatar is előfordulhat, sőt kisebb körzetekben felhőszakadás, jégeső sem kizárt. Fázni azonban nem fogunk, folytatódik a fülledt meleg idő.

Pénteken már egy sekély ciklon csapadékzónája közelíti meg hazánkat. Napközben eleinte csak elszórtan, majd a délutáni, esti órákban már egyre többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként jégeső, illetve felhőszakadás méretű csapadék is előfordulhat.

Szombaton a reggeli, délelőtti órákban még előfordulhat kiterjedtebb eső, zápor, majd napközben távozik a csapadékzóna, megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása. Lehűlés továbbra sem várható, folytatódik az átlagosan meleg idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan zápor, heves zivatar is előfordulhat. A változó irányú szél megélénkül, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: eleinte még több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, majd a délutáni órákban már erősebben megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható zápor, heves zivatar. A szombat reggeli órákig néhol nagy mennyiségű csapadék is hullhat A változó irányú szél megerősödik, zivatarban viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 15-17 fok között alakulnak. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő.

null

Szombat: a reggeli, délelőtti órákban többfelé valószínű eső, zápor, majd napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Elszórtan azonban még a délutáni órákban is előfordulhat zápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órákra 18-20 fok közé csökken a hőmérséklet. A nappali maximumok 26-28 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: vasárnaptól a jövő hét közepéig valamivel szárazabb, stabilabb levegő alakítja időjárásunkat, így az előző napokhoz képest kevesebb lesz a zápor, zivatar és összességében a napsütésé lesz a főszerep. Ismét melegszik a levegő, visszatér a strandidő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, somogy megye, időjárás