Északi áramlással nedvesebb, az eddigieknél hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk. A következő napok időjárása sem a nyaralóknak kedvez majd, változékony, szeles, időnként kisebb esőkkel, záporokkal tarkított időre számíthatunk. A hőmérsékletek több fokkal elmaradnak az ilyenkor szokásostól. Pénteken lesz a hűvös periódus mélypontja, a legmagasabb nappali hőmérsékletek ekkor már csak 20-23 fok között alakulnak. Szombaton már több lehet a napsütés, jelentős felmelegedés azonban még nem várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: gyakran lesz erősen felhős az ég, rövid napos időszakok azonban előfordulhatnak. Szórványosan várható eső, zápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak. Késő estére 20-22 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Eleinte többfelé várható eső, zápor, majd a délutáni órákra csökken a csapadékhajlam. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 20-23 fok között alakulnak, de a tartósan borongós, záporos helyeken 20 foknál is hűvösebb lehet.

null

Szombat: változóan gomolyfelhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. Az északi szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 11-13 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: vasárnaptól már jelentősen javul az idő, sőt a következő hét elején beköszönt a kánikula. A hét közepére azonban újabb hidegfront körvonalazódik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár