Napközben azonban fokozatosan csökken a csapadékhajlam, a délutáni órákban már csak elszórtan alakulhat ki egy-egy futó zápor és a legtöbb helyen hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüthet.

Szerdán már egy anticiklon hatása alá kerülünk, ennek köszönhetően egyre naposabbra, szárazabbra fordul az idő. A hajnali órákra jelentősen lehűl a levegő, helyenként kevéssel 10 fok alá csökken a hőmérséklet, napközben azonban már 25 fok fölé melegedhet a levegő.

Időközben délire fordul felettünk az áramlás amellyel egyre melegebb levegő érkezik fölénk. Csütörtörtöktől visszatér a kánikula és marad a sok napsütés is.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: eleinte még többfelé lehet eső, zápor, majd a délutáni órákra csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. Az északi, északnyugati szél erős, helyenként viharos lesz. A nappali hőmérsékletek 21-23 fok között alakulnak. A késő esti órákra 16-18 fok közé hűl a levegő.

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órákra 10-13 fok közé hűl a levegő, de a mélyebb völgyekben 10 foknál is hűvösebb lehet. A délutáni órákra 24-26 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: többnyire napos, száraz idő várható, néhol azonban átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 12-15 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: szombatig folytatódik a kánikula, majd vasárnap egy hidegfront hatására ismét visszaesik a hőmérséklet. A jövő hét első napjai mérsékelten meleg időt hoznak, a nappali hőmérsékletek több fokkal 30 fok alatt alakulnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: vihar, hűvös, hideg, hőség, enyhül, szél, nyár, csapadék, front, kánikula, időjárás