Egy közelgő hidegfront előterében ma még folytatódik a meleg levegő beáramlása, sőt átmenetileg tovább erősödik a nappali felmelegedés, a déli tájakon 32 fok körül tetőzhet a kánikula.

A késő esti, éjszakai órákban azonban várhatóan megérkezik a hidegfront, így átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan eső, zápor, zivatar is előfordulhat. Napközben már fokozatosan csökken a csapadékhajlam, felhőátvonulásos, erősen szeles idő várható. A front mögött jelentősen visszaesik a hőmérséklet, kedd délután már nem lesz melegebb 21-23 foknál.

Szerdán megnyugszik az idő, fokozatosan mérséklődik a szél és kissé már erősödik a nappali felmelegedés. Az éjszaka azonban meglehetősen friss lesz, lesznek helyek ahol 10 fok alá süllyed a hőmérő higanyszála.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: többnyire napos idő várható, helyenként azonban már átmenetileg megnövekedhet a gomoly, vagy fátyolfelhőzet. Az esti óráktól néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 30-32 fok között alakulnak. Késő estére 25-27 fok közé hűl a levegő.

null

Kedd: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett néhány órás napsütés is lehet. Eleinte még többfelé, majd napközben már csak elszórtan alakulhat ki eső, zápor, zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hajnali minimum hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. A délutáni órákra 21-23 fok közé melegszik a levegő.

null

Szerda: napos, száraz idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Az délkeleti szél élénk lesz. A hajnali órákra 10-13 fok közé hűl a levegő, de a mélyebb völgyekben még ennél ennél is hűvösebb lehet. A nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: szerdától szombatig anticiklon alakítja időjárásunkat, azaz túlnyomóan napos, száraz idő várható. Az anticiklon fölé déli áramlással ismét egyre melegebb levegő érkezik, így fokozatosan visszatér a kánikula. Vasárnap azonban megérkezik az újabb menetrendszerinti hidegfront.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár