Egy ciklon áramlási rendszerében meleg, eleinte még viszonylag száraz, majd vasárnaptól már páradús, labilis levegő érkezik fölénk. A hétvégén tovább erősödik a nappali felmelegedés, a legtöbb helyen már 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. A több napsütés szombaton várható, ekkor még csak elvétve, majd vasárnap a növekvő légköri labilitás miatt már egyre többfelé valószínű zápor, heves zivatar.

Hétfőn ugyanakkor már egy gyenge hidegfront hoz több fokos felfrissülést és további csapadékot.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de zápor, zivatar csak néhol fordulhat elő. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, emellett azonban napos időszakok is lehetnek. Egyre többfelé várható zápor, zivatar. A változó irányú szél megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A hajnali órákra 16-18 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak.

null

Hétfő: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb rövid napos időszakok lehetnek. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak. A délutáni órákra 21-24 fok közé melegszik a levegő, az alacsonyabb értékeket a tartósan csapadékos helyeken mérhetjük.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy részében folytatódik a medárdi idő, több-kevesebb csapadék szinte minden nap előfordulhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, somogy megye, időjárás