Egy ciklon áramlási rendszerében több hullámban nedves, labilis levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, így a következő napokban is marad a változékony, záporokkal, zivatarokkal tarkított idő. Jelentős lehűlés ugyan nem várható, de a kevesebb napsütés miatt kissé tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, sőt a tartósan borongós tájakon nem lesz melegebb 20-22 foknál. Az átmeneti gyengén felhős, naposabb időszakokban azonban fokozódik a fülledtség.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: gyakran lesz erősen felhős az ég, legfeljebb rövid időre süthet ki a nap. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. A változó irányú szél élénk, zivatar környezetében viharos lesz. A nappali hőmérsékletek 21-24 fok között alakulnak, a magasabb értékeket a gyengén felhős tájakon, illetve időszakokban mérhetjük. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

Szerda: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, szórványosan várható zápor, zivatar. A változó irányú szél élénk, zivatar környezetében átmenetileg viharos lesz. A hajnali órákra 15-17 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak.

Csütörtök: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan zápor, zivatar is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégén további felmelegedés várható, többfelé 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. A délutáni, esti órákban azonban továbbra is előfordulhatnak helyi záporok, zivatarok.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hűvös, szél, enyhül, vihar, hideg, front, tavasz, csapadék, időjárás