A kisebb esőket okozó ciklon eltávolodik térségünkből, mögötte pedig már szárazabb, de egyelőre még hűvös levegő érkezik fölénk. Kevesebb lesz a csapadék, a nappali hőmérsékletek azonban még mindig 20 fok körül alakulnak.

Holnap még marad a mérsékelten meleg idő, majd szerdától, csütörtöktől délnyugatira fordul felettünk az áramlás amellyel már jóval melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Jelentős felmelegedés kezdődik, hosszabb idő után ismét 25 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Az eddigieknél több lesz a napsütés, egy-egy helyi zápor, zivatar azonban továbbra is előfordulhat majd. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

hétfő.jpg

Hétfő: eleinte még előfordulhatnak borongós tájak, helyenként kisebb eső is lehet, majd napközben felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északi, északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, de zápor csak néhol alakulhat ki. Az északkeleti szél élénk, helyenként erős lesz. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 19-21 fok között alakulnak. 

szerda.jpg

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan várható zápor, zivatar. A változó irányú szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak. A délutáni órákra 21-23 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a hét második felében jelentős felmelegedés kezdődik, a nappali hőmérsékletek már megközelítik a 30 fokot. A meleggel azonban nedvesség, labilitás is érkezik, így fokozódik a fülledtség, ismét növekszik a zivatarhajlam. A jövő hét elején újabb hidegfront érkezhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felszakadozik, felhőzet, felmelegedés, csapadék, időjárás