A nyár első fele, de főleg a június záporokkal, zivatarokkal tarkított mérsékelten meleg időt hozhat, majd a későbbiekben már a nyugodtabb, szárazabb, kánikulai meleg lehet a jellemző. Az idei nyár az átlagosnál valamivel szárazabb lehet. A kisebb területeket érintő záporok, zivatarok miatt a csapadék mennyisége végig szeszélyes területi eloszlást mutathat  majd, így aztán lesznek helyek ahol tovább fokozódik az aszály.

A következő néhány hétben még jelentős lesz a hőmérsékleti kontraszt Európa felett, így a Kárpát-medence térségében is folytatódhat a változékony idő. Az alacsony nyomású zónák, ciklonok viszonylag közel lesznek hozzánk, ezért a frontok is gyakran váltogatják majd egymást. Időnként azonban már a Földközi-tenger felől érkezik fölénk a levegő, ami nálunk fülledt, meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított idővel jár együtt. 

A nyár közepére fokozatosan felszámolódik az északi hidegbázis, ennek köszönhetően csökken a hőmérsékleti kontraszt, egyre inkább anticiklonális hatások alakíthatják időjárásunkat, azaz nyugodtabbra, szárazabbra fordulhat az idő. 

Az Észak-Afrika, illetve az Arab-tábla felett felhalmozódó igen meleg levegő északi szélességek felé terjeszkedik, így előbb-utóbb hazánkban is beköszönthet a kánikula. 

Az anomália előrejelzések szerint ugyan nem lesz szélsőségesen meleg a nyár, de egy nem várt nyomás elrendeződés, egy a térségünk felett megerősödő tartós anticiklon, vagy akár blokkoló " omega" anticiklon természetesen átírhatja majd a számításokat. Ez a tartósabban fennálló magasnyomású képződmény ugyanis elzárja a kontinens belsejébe induló hűvösebb, nedvesebb légtömegek útját, ugyanakkor biztosítja a száraz, igen meleg léghullámok folyamatos utánpótlását. Ez az időjárási helyzet már tartósan elhúzódó hőséget, fokozódó szárazságot eredményezhet. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. Az összességében átlagos hőmérsékletű nyár nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti, vagy feletti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál jóval bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1.jpg

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése júniusra. 

2.jpg

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése júniusra. 

3.jpg

3. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése júliusra. 

4.jpg

4. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése júliusra. 

5.jpg

5. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése augusztusra. 

6.jpg

6. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése augusztusra.

7.jpg

7. Ábra: júniusban még jelentős lehet a hőmérsékleti kontraszt felettünk. Hazánk továbbra a hűvös és a meleg légtömeg határán, de már a melegedő zónában helyezkedik el. Folytatódhat  tehát a frontokkal tarkított záporos, zivataros idő, a hőmérsékletek azonban már az átlagosnak megfelelően alakulnak. 

8.jpg

8. Ábra: a CFS modell légnyomás előrejelzése 500 hPa nyomási szinten augusztusra. Ez alapján valószínűsíthető, hogy térségünk felett már összességében anticiklonális hatások uralkodhatnak.

9.jpg

9. Ábra: június közepére Afrika északi tájai, illetve az Arab-tábla felett már igen meleg levegő halmozódik fel ami a későbbiekben fokozatosan észak felé terjeszkedik. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hosszútáv, előrejelzés, nyár, időjárás