Tartósabb északi áramlás alakul ki felettünk, amellyel több hullámban hűvös, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk. Ma ismét labilis levegő alakítja időjárásunkat, ami kedvez az erős gomolyfelhő képződésnek, illetve a helyi záporok, zivatarok kialakulásának.

Szerdán és csütörtökön azonban átmenetileg stabilabb levegőfajta érkezik fölénk, így kissé csökken a csapadékhajlam, az előző napokhoz képest valamival kevesebb lehet a zápor, zivatar. Folytatódik az átlagosnál hűvösebb idő. A tartósabb légmozgásnak köszönhetően nem lesz erős az éjszakai lehűlés, talaj menti fagy nem várható, de napközben sem lesz melegebb 20 foknál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet. Összességében többfelé alakulhat ki zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is előfordulhat. Az északnyugati szél erős, zivatar környezetében viharos lesz. A nappali hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat futó zápor. Az északkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali órákra 7-10 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 19-21 fok között alakulnak.

null

Csütörtök: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, néhol kialakulhat zápor, vagy zivatar. Az északkeleti szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak. A délutáni órákra 19-21 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: még legalább egy hétig folytatódik a változékony, az átlagosnál hűvösebb idő. Zápor, zivatar szinte bárhol kialakulhat, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár