A következő néhány napban átmenetileg megnyugszik az idő, a frontok most elkerülik térségünket. Átmenetileg szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, így ismét a napsütésé lesz a főszerep, legfeljebb az időszak végén, szombaton növekedhet meg erősebben a felhőzet.

Marad az északi áramlás felettünk, így újabb felmelegedés nem várható, a nappali hőmérsékletek azonban nagyjából az átlagosnak megfelelően alakulnak. Az éjszakák azonban az eddigieknél jóval hűvösebbek lesznek. Péntek és szombat hajnalban a tartósan szélcsendes, derült helyeken 5 fok alá hűlhet a levegő. A mélyebb völgyekben rövid ideig tartó talaj menti fagy sem kizárt.

Szombat napközben aztán kissé melegebb, de a délutáni, esti óráktól már nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk. Néhány fokkal erősödik a nappali felmelegedés, de fokozatosan megnövekszik a felhőzet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: változóan fátyolfelhős, többnyire napos idő várható. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak. A késő esti órákra 15-17 fok közé melegszik a levegő.

null

Péntek: általában sok lesz a napsütés, néhol azonban átmenetileg megnövekedhet a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 4-8 fok közé hűl a levegő. A magasabb értékeket a Balaton térségében mérhetjük, ugyanakkor a megye más részein 5 fok alatti minimum hőmérsékletek is előfordulhatnak. Néhol gyenge talaj menti fagy sem kizárt. A délutáni órákra 20-22 fok közé melegszik a levegő.

null

Szombat: eleinte folytatódik a változóan fátyolfelhős, napos idő, majd a délutáni óráktól már erősebben megnövekszik a felhőzet. A délkeletire fordul szél megélénkül. A hajnali órákra 6-8 fok közé hűl a levegő, de a mélyebben fekvő völgyekben gyenge talaj menti fagy sem kizárt. A délutáni órákra 21-24 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: vasárnap már egy újabb hidegfront és a hozzá kapcsolódó csapadékzóna éri el térségünket, így ismét változékonyabbra, csapadékosabbra fordul az idő. A jövő hét közepéig marad a frontokkal tarkított mérsékelten meleg, időnként az átlagosnál kissé hűvösebb idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás