A meleg levegőnek még további utánpótlása lesz, így néhány napig folytatódik az átlagosnál melegebb, nyárias idő. Az éjszakák is egyre enyhébbek lesznek, napközben pedig már többfelé 25 fok fölé, sőt a déli tájakon 30 fok köré emelkedik a hőmérséklet. Eleinte még viszonylag száraz levegő alakítja időjárásunkat, emiatt csapadék nem várható.

Hétfőn azonban már egy markáns hidegfront közelíti meg hazánkat, így változékonyabbra fordul időjárásunk. A front előterében kissé nedvesebb, labilis levegő érkezik, ezért több lesz a gomolyfelhő és a délutáni, esti óráktól növekszik a zápor, zivatarhajlam. Valószínű, hogy a hűvös levegő még a határainkon kívül marad, így folytatódik a meleg idő, legfeljebb néhány fokkal esik vissza a hőmérséklet.

Keddre megérkezik a jelentős lehűlés, a hétfőihez képest több mint 10 fokkal visszaesik a hőmérséklet. Kezdetben még előfordulhat kevés csapadék, majd napközben fokozatosan felszakadozik a felhőzet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: a több-kevesebb napsütés mellett erősen fátyolfelhős, gomolyfelhős időszakok is lehetnek, de zápor csak elvétve fordulhat elő. A délnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A nappali hőmérsékletek általában 25-28 fok között alakulnak, a magasabb értékeket a tartósan napos tájakon mérhetjük. Késő estére 21-23 fok közé hűl a levegő.

null

Hétfő: eleinte még előfordulhatnak napos időszakok, majd a délutáni óráktól egyre több lesz felettünk a gomolyfelhő és elszórtan már záppor, zivatar is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél fokozatosan megerősödik. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 24-28 fok között alakulnak, a magasabb értékeket a megye délkeleti, keleti tájain mérhetjük.

null

Kedd: eleinte még előfordulhat eső, zápor, zivatar, majd napközben mindenhol csökken a csapadékhajlam, fokozatosan felszakadozik a felhőzet. Az északnyugati szél erős, helyenként viharos lesz. A hajnali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepén még folytatódik a változékony, frontokkal tarkított idő, főleg szerda este, illetve csütörtökön a nap első felében alakulhatnak ki esők, záporok. Péntektől várhatóan csökken a csapadékhajlam, kissé melegszik az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás