A következő napokban egy ciklon előoldali, meleg áramlásába kerülünk. Dél, délnyugat felől több hullámban afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érik el térségünket, így a hétvégén beköszönt a nyárias idő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek a déli tájakon már megközelíthetik a 30 fokot.

Többnyire száraz levegő alakítja időjárásunkat, így összességében a napsütésé lesz a főszerep, legfeljebb átmenetileg növekedhet meg a fátyol, vagy gomolyfelhőzet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: változóan gomolyfelhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 21-23 fok között alakulnak. Késő estére 15-17 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a fátyol, vagy gomolyfelhőzet, de csapadék nem várható. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak.

null

Vasárnap: napos, gomolyfelhős, illetve fátyolfelhős időszakok váltakoznak, csapadék nem valószínű. A déli, délnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: hétfőn még folytatódik a meleg, nyári idő, a, délutáni, esti órákban azonban egy hidegfront hatására már zápor, heves zivatar is kialakulhat. Keddre jelentősen visszaesik a hőmérséklet, ezt követően azonban a hét közepétől már ismét melegszik az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár