A következő napokban egy nyugati ciklon előoldali, meleg áramlásába kerül a Kárpát-medence. Ma még folytatódik a tavaszi idő, holnaptól azonban déli áramlással egyre melegebb levegő éri el térségünket. Jelentős felmelegedés kezdődik, főleg szombaton már 25 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet, tehát igazi nyári idő várható. Kezdetben még sok lesz a napsütés majd az időszak végén már megnövekedhet a gomolyfelhőzet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: többnyire napos idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A délutáni hőmérsékletek 19-21 fok között alakulnak. Késő estére 11-13 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a fátyol, vagy gomolyfelhőzet de csapadék nem várható. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órákra 4-6 fok közé hűl a levegő, de a mélyebben fekvő helyeken talaj menti fagy sem kizárt. A délutáni órákra 21-23 fok közé melegszik a levegő.

null

Szombat: a napsütés mellett időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de zápor csak néhol alakulhat ki. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: hétfőig további felmelegedés várható, a nappali hőmérsékletek már megközelíthetik a 30 fokot. Keddre virradóra azonban egy markáns hidegfront éri el hazánkat amely mögött átmenetileg jó 15 fokkal visszaesik a hőmérséklet. A lehűlés azonban rövid életű lesz, a hét közepén már ismét melegszik az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár