Tartósabb északnyugati áramlás alakul ki felettünk amellyel váltakozó nedvességtartalmú, az átlagosnál kissé hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk. A következő napokban tehát marad a változékonyság, a hétfői nyugodtabb idő után kedden újabb hidegfront éri el térségünket. Jelentősebb csapadék azonban már nem valószínű, legfeljebb futó záporok fordulhatnak elő. Jelentősebb felmelegedés sem várható, a nappali hőmérsékletek még kevéssel 20 fok alatt alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg

Vasárnap: a hajnali, reggeli órákban még többfelé lehet kisebb eső, zápor, majd napközben felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol azonban a délutáni órákban is előfordulhat átmeneti zápor, vagy zivatar. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. Késő estére 12-14 fok közé hűl a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. Az északnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A hajnali órákra 6-8 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak.

kedd.jpg

Kedd: gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, rövid napos időszakok azonban előfordulhatnak. Többfelé valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: szerdán kissé tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, de megnyugszik az idő, ismét több lesz a napsütés. A hét második felében jelentősebb felmelegedés valószínű, néhány napra visszatérhet a nyárias idő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, időjárás, zivatar, szél, zápor