A szombaton átvonult gyenge hidegfront után ismét délire vált felettünk az áramlás amellyel egyre melegebb, de időnként kissé nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk. A következő napokban tovább melegszik az idő, főleg kedden már 25 fok feletti nyárias hőmérsékletek is előfordulhatnak. A labilis rétegzettségű levegő azonban kedvező feltételeket biztosít a gomolyfelhő képződésnek, így zavartalan napsütésre nem számíthatunk, sőt néhol zápor, zivatar is kialakulhat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: változóan gomolyfelhős, napos idő várható, legfeljebb néhol fordulhat elő futó zápor. A délkeletire forduló szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak. Késő estére 14-16 fok közé hűl a levegő.

null

Hétfő: a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősebben megnövekedhet a felhőzet és néhol zápor, zivatar is kialakulhat. A délnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak.

null

Kedd: változóan gomolyfelhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy részében is folytatódik a változékony, de összességében az átlagosnál enyhébb idő. Átmeneti kisebb lehűlés pénteken valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár