A markáns hidegfront majd az éjszakai órákban éri el térségünket, így akkor már kiterjedtebb csapadék is előfordulhat és megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északira forduló szél.

Kedden a hétfőihez képest 13-15 fokkal hűvösebb levegő árasztja el térségünket, napközben már csak 10 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók. Eleinte még előfordulhat csapadék, majd szárazabb levegő érkezik fölénk, a délutáni órákban már felszakadozik a felhőzet.

Szerdán már csendes, napos, enyhülő idő várható, de a hajnali órákban a szélcsendes helyeken gyenge fagy is előfordulhat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: eleinte még előfordulhatnak napos időszakok, majd napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és a délutáni, esti órákban helyenként már előfordulhat zápor, zivatar. A délnyugati szél északnyugatira fordul és megerősödik. A nappali hőmérsékletek általában 22-25 fok között alakulnak, de a déli tájakon ennél melegebb sem kizárt. Késő estére 14-16 fok közé hűl a levegő.

null

Kedd: eleinte még előfordulhat eső, zápor, a magasabb helyeken akár havas eső is, majd napközben csökken a csapadékhajlam, fokozatosan elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet. Az északnyugati, északi szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali hőmérsékletek 5 fok körül alakulnak. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

null

Szerda: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali órákra -1,+1 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a hét második felében további jelentős felmelegedés várható, visszatérnek a 25 fok közeli nappali hőmérsékletek. Újabb jelentős lehűlés a következő hét elején valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár