Eleinte folytatódik az eseménytelen, száraz idő, majd hétfőn egy közelgő markáns hidegfront előjeleként már kissé nedvesebb, labilis levegő áramlik fölénk. A naposabb vasárnap után húsvét másnapján már több lesz felettünk a gomolyfelhő és főleg a délutáni, esti óráktól egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat. Lehűlés azonban még nem várható, a nappali hőmérsékletek 25 fok közelében alakulnak.

Keddre virradóra megérkezik fölénk a hidegfront, így átmenetileg egyre többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar, majd napközben már csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A megerősödő északnyugati széllel jóval hűvösebb levegő érkezik fölénk, így jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, csapadék nem várható. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak. Késő estére 15-17 fok közé hűl a levegő.

null

Hétfő: eleinte még lehet több-kevesebb napsütés, majd egyre több lesz felettünk a felhő és a délutáni, esti óráktól néhol zápor, zivatar is előfordulhat. A délnyugati szél északnyugatira fordul és fokozatosan megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak. A délutáni órákra 22-25 fok közé melegszik a levegő.

null

Kedd: eleinte még előfordulhat eső, zápor, majd napközben csökken a csapadékhajlam, a délutáni órákra felszakadozik a felhőzet. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 5 fok körül alakulnak. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: szerdán már megnyugszik az idő, csütörtöktől pedig gyors, erőteljes felmelegedés kezdődik. Az időszak elején ismét erős lesz az éjszakai lehűlés, átmenetileg visszatérnek a gyenge fagyok.

Minden kedves olvasónknak áldott húsvétot kívánunk!

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás