Az ünnepek nagy részében még egy anticiklon alakítja időjárásunkat, így folytatódik az eseménytelen, száraz, nagyrészt napos idő. Az anticiklon fölé délies áramlással egyre enyhébb levegő áramlik, ezért további felmelegedésre számíthatunk, a hőmérsékletek már jóval az átlagos felett alakulnak.

Hétfőn már egy közelgő hidegfront előjeleként fokozatosan megnövekszik a felhőzet, de a nap nagy részében még nem valószínű csapadék. Ekkor tetőzik a meleg, a déli tájakon akár 25 fok fölé is melegedhet a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: többnyire napos idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 21-23 fok között alakulnak. Késő estére 12-15 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: a sok napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomoly, vagy fátyolfelhőzet, de csapadék nem várható. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órákra 5-7 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak.

Hétfő: eleinte folytatódik a változóan fátyolfelhős, napos idő, majd napközben fokozatosan erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni, esti órákban már helyenként zápor, zivatar is előfordulhat. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali minimum hőmérsékletek 10-13 fok között alakulnak. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét kedden át is vonul felettünk a markáns hidegfront, napközben megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A hétfőihez képest 10-12 fokkal hűvösebb levegő áramlik fölénk, így jelentősen visszaesik a hőmérséklet. A hűvös idő azonban nem lesz tartós, csütörtöktől visszatér a napos, meleg idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: Húsvét, front, napsütés, április, enyhülés, szél, lehűlés, csapadék, eső, időjárás