A hétvégén még súrol bennünket egy gyenge front, de ettől eltekintve továbbra is anticiklonális hatások érvényesülnek időjárásunkban, azaz folytatódik a többnyire napos, száraz idő. Átmeneti gomolyfelhő képződés, esetleg jelentéktelen futó zápor legfeljebb szombaton fordulhat elő.

Az eddigieknél enyhébb levegő érkezik fölénk, így tovább erősödik a nappali felmelegedés, visszatér a kellemes tavasz. Az éjszakai lehűlés is mérséklődik, szombattól már egyre kevesebb helyen várható gyenge fagy.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak. A késő esti órákra 4-6 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: többnyire napos idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak.

null

Szombat: a napsütés mellett időnként erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de futó zápor csak néhol fordulhat elő. Az északkeletire forduló szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 2-4 fok között alakulnak. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig egy anticiklon alakítja időjárásunkat, ennek köszönhetően napos, száraz, kellemes meleg idő várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár