Egy közelgő markáns hidegfront előterében ma még enyhe léghullámok áramlanak fölénk, így folytatódik a hamisítatlan tavaszi idő. A hőmérsékletek kissé az átlagos felett alakulnak és többnyire a napsütésé lesz a főszerep, csak néhol növekedhet meg erősebben a gomolyfelhőzet. 

Holnapra megérkezik fölénk az újabb hidegfront, ennek hatására mindenütt megvastagszik a felhőzet és átmenetileg kisebb csapadék is előfordulhat. A magasban sarkvidéki eredetű, hideg levegő érkezik, így az eső mellett havas eső, helyenként gyenge hóesés is előfordulhat. Erős lehűlés kezdődik, a nappali hőmérsékletek már csak 5 fok körül alakulnak. 
Kedden várhatóan csökken a csapadékhajlam, fokozatosan elvékonyodik a felhőzet, de marad az átlagosnál több fokkal hidegebb idő. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg

Vasárnap: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csak néhol növekedhet meg erősebben a gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 15-18 fok között alakulnak. A késő esti órákra 8-10 fok közé hűl a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős tájak, majd megvastagszik a felhőzet és szórványosan kisebb eső, majd az esti órákban havas eső, néhol havazás is előfordulhat. Az északira forduló szél többfelé megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. A délutáni órákra 4-7 fok közé melegszik a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: eleinte még előfordulhat hószállingózás, majd csökken a csapadékhajlam, fokozatosan felszakadozik a felhőzet. Az északi szél erős lesz. A hajnali órákra 0 fok közelébe hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 6-8 fok körül alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a hét közepéig folytatódik az átlagosnál hidegebb idő. A hajnali órákban többfelé várható fagy és napközben is 10 fok alatt marad a hőmérséklet. A hét második felében azonban fokozatos enyhülés kezdődik, a hétvégére visszatér a tavaszi idő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tavasz, hétvége, felmelegedés, időjárás