Átmenetileg egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, így az előttünk álló hétvégén tovább erősödik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek már ismét az átlagos felett alakulnak. Többnyire gyengén felhős, napos idő várható, de vasárnap délutántól egy közelgő hidegfront hatására labilissá válhat felettünk a légkör, így egy-egy futó zápor már előfordulhat. 

Hétfőn egy markáns hidegfront hatására gyökeres változás kezdődik időjárásunkban. Napközben erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható csapadék. Eleinte az eső lesz a jellemző, majd a beáramló sarkvidéki eredetű, hideg levegő hatásra már havas eső, esetleg havazás is előfordulhat. Erős lehűlés kezdődik, a nappali hőmérsékletek már csak 5 fok körül alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

szombat.jpg

Szombat: gyengén felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. Az északnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak. Késő estére 7-9 fok közé hűl a levegő. 

vasárnap.jpg

Vasárnap: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de zápor csak néhol fordulhat elő. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 2-4 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 15-17 fok között alakulnak. 

hétfő.jpg

Hétfő: fokozatosan megvastagszik a felhőzet és szórványosan eső, havas eső, néhol havazás is előfordulhat. A északira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. A délutáni órákra 4-7 fok közé enyhül a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét péntekig változékony, az átlagosnál több fokkal hűvösebb időre számíthatunk. A következő hétvégére azonban már visszatérhet az igazi tavasz. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napos, tavaszias, száraz, felmelegedés, hétvége, időjárás