Az átmeneti télies epizód után ismét egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, így az időjárás visszaáll a rendes kerékvágásba, sőt a hétvégén már az átlagosnál is enyhébb időre számíthatunk. Ma már 15 fok köré melegszik a levegő, a következő napokban pedig 20 fok közeli maximum hőmérsékletek is előfordulhatnak. Eleinte szárazabb levegő áramlik fölénk, ennek köszönhetően felszakadozik a felhőzet, több lesz a napsütés, majd vasárnaptól kissé labilissá válik felettünk a légkör, így növekszik a záporhajlam.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, majd mindenhol felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A keleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: gyengén felhős, napos idő várható. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 2-4 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak.

null

Vasárnap: a több-kevesebb napsütés mellett erősen gomolyfelhős időszakok is előfordulhatnak és elszórtan futó zápor is kialakulhat. Az északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. A délutáni órákra 15-17 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: hétfőn már egy újabb markáns hidegfront éri el térségünket, amely mögött átmenetileg jelentősen visszaesik a hőmérséklet.
A hét közepén azonban ismét enyhül az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás