Jelentős átalakulás kezdődik időjárásunkban, mától megszűnik a meleg levegő utánpótlása, tartósabb északi áramlás alakul ki felettünk.

A változást egy markáns hidegfront okozza, amely valamikor a késő délutáni, esti órákban éri el megyénket. A front nem hoz magával jelentős csapadékot, de szelet és hideg levegőt annál inkább. Vasárnap már a péntekinél jó 15 fokkal alacsonyabb nappali hőmérsékletek várhatók, ráadásul az erős északi szél miatt a ténylegesnél is hidegebbet érezhetünk majd.

A hideg levegő beáramlása még a jövő hét elején is folytatódik, így további lehűlésre, téliesen hideg időre számíthatunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős, napos tájak, majd napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és a késő délutáni, esti órákban szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat. Néhol zivatar sem kizárt. Az északkeletire forduló szél megerősödik. A nappali maximum hőmérsékletek még 14-16 fok között alakulnak. A késő esti órákra 5-8 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: többnyire felhős idő várható, helyenként azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak. Elszórtan előfordulhat kisebb havas eső, hószállingózás. Az északkeleti szél viharossá fokozódik. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak.

null

Hétfő: eleinte átmenetileg csökken a felhőzet, majd napközben dél felől újabb felhők érkeznek fölénk. Elszórtan már előfordulhat kisebb hószállingózás, vagy futó hózápor. Az északkeleti szél erős, helyenként viharos lesz. A hajnali órákra -4,-2 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét kedden és szerdán egy úgynevezett magassági hideglépcsepp alakítja időjárásunkat, emiatt változékony, szeles, helyenként csapadékos időre számíthatunk. A csapadék mennyisége és térbeli eloszlása még bizonytalan, a halmazállapot azonban nagy valószínűséggel szilárd lesz. A hét második felében lassú javulás kezdődik időjárásunkban.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás