Ma még marad az északnyugati áramlás felettünk amellyel többnyire száraz, az ilyenkor szokásosnak megfelelő hőmérsékletű levegő érkezik fölénk. A viszonylag hideg hajnal után napközben a több-kevesebb napsütés hatására 10 fok köré melegszik a levegő. 

A következő napokban azonban már egy ciklon előoldali áramlásába kerülünk. Délnyugatira fordul felettünk a légmozgás amellyel egyre enyhébb léghullámok érik el térségünket. Fokozatos felmelegedés kezdődik, kedden már 15 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Eleinte folytatódik a változóan felhős, napos idő, majd az időszak végén kissé nedvesebb levegő érkezik fölénk, így több lesz felettünk a felhő és néhol gyenge eső, futó zápor is előfordulhat. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: a több-kevesebb napsütés mellett erősen felhős időszakok is előfordulhatnak, csapadék azonban nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órákra -1,+1 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak.

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol kisebb eső, futó zápor is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali minimum hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. A délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől további jelentős felmelegedés várható, helyenként már 20 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Pénteken azonban egy hidegfront éri el térségünket amely mögött szombattól ismét mérséklődik a nappali felmelegedés. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhül, hűvös, csapadék, szél, március, vihar, hideg, , front, tél, időjárás