Csütörtökön átmenetileg szárazabb levegő alakítja időjárásunkat, így többnyire gyengén felhős, napos idő várható, erősebb felhőzetnövekedés majd az esti óráktól valószínű. A tartósan napos tájakon ismét 10 fok fölé, sőt néhol 15 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

Tartósan nyugodt időre azonban nem számíthatunk, holnap ugyanis már egy újabb ciklon csapadékzónája húzódik fölénk. Az átmeneti szép idő után tehát ismét a felhőké és az esőké lesz a főszerep, helyenként akár jelentős mennyiségű csapadék is hullhat.

Szombaton eleinte még folytatódik a borongós, csapadékos idő, majd a ciklon távolodik térségünkből, megszűnik az eső, fokozatosan felszakadozik a felhőzet. Hidegfrontos, szeles idő várható, 10 fok körüli maximum hőmérsékletekkel.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: változóan fátyolfelhős, napos idő várható, erősebb felhősödés majd a késő délutáni, esti óráktól valószínű. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 10-13 fok között alakulnak. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: napközben mindenhol megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak.

null

Szombat: eleinte még előfordulhat eső, zápor, majd napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam, elvékonyodik a felhőzet. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 5 fok körül alakulnak. A délutáni órákra 9-11 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik a változékony, kora tavaszi idő, újabb eső, zápor legközelebb kedden valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, somogy megye, kaposvár