A következő napokban egy ciklon alakítja időjárásunkat. A légörvény előoldali áramlásában dél, délkelet felől enyhe, de egyre nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk. A következő 72 órában a felhőké lesz a főszerep, legfeljebb hétfőn bukkanhat elő rövid időre a nap.

Több hullámban érkezik majd a csapadék így sokfelé várható eső, zápor, összességében kiadós mennyiség is hullhat. A nappali hőmérsékletek több fokkal az átlagos felett, időnként 15 fok közelében alakulnak.

Kedden már a ciklon hátoldali áramlásába kerülünk, így északnyugatira fordul felettünk a légmozgás amellyel néhány fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: napközben borultságig növekszik a felhőzet és eleinte csak elszórtan, majd a délutáni óráktól már egyre többfelé várható eső, zápor. A délkeletire forduló szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak. Késő estére 7-9 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: napközben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, rövid időre felszakadozhat a felhőzet, majd az esti órákban ismét elered az eső. A délkeleti szél továbbra is élénk, időnként erős lesz. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak.

Kedd: túlnyomóan borult idő várható sokfelé esővel, záporral. A szél északnyugatira fordul és tovább erősödik. A hajnali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. A délutáni órákra 10-13 fok közé melegszik a levegő, de Somogy nyugati tájain már ennél hűvösebb lehet.

Távolabbi kilátások: a jövő hét csütörtökig folytatódik a változékony, csapadékos idő, majd ezt követően távolodik a ciklon, a hétvégén már fokozatos javulás kezdődik időjárásunkban.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zápor, változékony, csapadék, eső, felhő, időjárás