Ma egy tőlünk északra elhaladó ciklon markáns hidegfrontja alakítja időjárásunkat, így folytatódik a mozgalmas idő. A nagy sebességgel áthaladó front nyomában átmenetileg többfelé lehet eső, zápor, néhol esetleg havas eső, de kiadós csapadék nem várható. Az északnyugatira forduló szél azonban nagy területen fokozódik viharossá, sőt helyenként orkán erejű széllökések is előfordulhatnak. A hőmérsékletekben nem lesz lényeges változás, a hőérzet azonban meglehetősen alacsony lesz.

Szombatra átmenetileg megnyugszik az idő, ismét erősödik a nappali felmelegedés, majd vasárnap már egy újabb front csapadékzónája érkezik fölénk. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: eleinte még többfelé lehet eső, helyenként havas eső, majd napközben csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. Az északnyugatira forduló szél viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. Késő estére 2-4 fok közé hűl a levegő.

Szombat: változóan fátyolfelhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. A délnyugatira forduló szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak.

Vasárnap: többnyire borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. A délkeletire forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. A délutáni órákra 6-8 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy részében is folytatódik az igen változékony, frontokkal tarkított idő. Hétfő estétől szerdáig egy ciklon csapadékzónája alakítja időjárásunkat, így borongós, esős időre számíthatunk. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: front, enyhül, hűvös, február, tél, vihar, hideg, szél, csapadék, időjárás