Ciklonok és a hozzájuk kapcsolódó frontrendszerek alakítják időjárásunkat, így folytatódik a mozgalmas, összességében az átlagosnál több fokkal enyhébb idő. A meleg és hidegfrontok 24 óránként váltogatják egymást, így többnyire felhős, gyakran szeles, időnként csapadékos időre számíthatunk. 

Ma a ciklon előoldalán igen enyhe levegő érkezik fölénk, így átmenetileg erősödik a nappali felmelegedés, a legtöbb helyen már 15 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet és több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. 
Holnap azonban már egy újabb hidegfront éri el térségünket ami várhatóan lelassul, hullámot vet felettünk, ezért az eddigieknél tartósabb csapadék valószínű. 

Csütörtökön is folytatódik a hidegfronti hatás, de ekkor már szárazabb levegő érkezik fölénk, ennek hatására csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Kissé tovább hűl a levegő, a délutáni órákban kevéssel 10 fok alatti maximum hőmérsékletek várhatók. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

kedd.jpg

Kedd: változóan fátyolfelhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. A délnyugatira forduló szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 15-17 fok között alakulnak. A késő esti órákra 9-11 fok közé hűl a levegő. 

szerda.jpg

Szerda: többnyire borult idő várható, csak átmenetileg vékonyodhat el a felhőzet. Összességében többfelé várható eső, zápor. A északnyugatira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő. 

csütörtök.jpg

Csütörtök: eleinte még előfordulhat kisebb eső, zápor, majd napközben mindenhol felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északnyugati szél erős, helyenként viharos lesz. A hajnali hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak. A délutáni órákra 7-9 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a hét második felében, illetve a jövő hét első napjaiban is folytatódik a változékony, frontokkal tarkított idő. A hétvégétől ismét enyhébbre fordul az idő, majd a jövő hét közepén újabb hidegfront érkezhet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: átmenet, hidegfront, felmelegedés, időjárás