Ma egy hidegfront alakítja időjárásunkat, így változékony, szeles idő várható. A nap első felében még előfordulhat eső, zápor, majd csökken a csapadékhajlam, helyenként a felhőzet is felszakadozhat.

Holnap már egy ciklon előoldali, meleg áramlásába kerülünk, így a hétfői kisebb lehűlés után ismét erősödik a nappali felmelegedés és átmenetileg több lesz a napsütés.

A nyugodtabb, kellemes idő azonban rövid életű lesz, szerdán ugyanis egy újabb hidegfront éri el térségünket. A front várhatóan lelassul, hullámot vet felettünk, így napközben kiterjedtebb, tartósabb esőzés várható. A megerősödő északnyugati széllel ismét hűvösebb levegő áramlik fölénk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, a délutáni órákban azonban már helyenként elvékonyodhat a felhőzet, néhol a nap kis kisüthet. Eleinte még többfelé lehet kisebb eső, majd délutánra csökken a csapadékhajlam. Az északnyugati szél erős, helyenként viharos lesz. A nappali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. Késő estére 5-7 fok közé hűl a levegő.

Kedd: változóan fátyolfelhős, napos idő várható. A délnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 15-17 fok között alakulnak.

Szerda: borult idő várható többfelé esővel, záporral. Helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. Az északnyugati forduló szél megerősödik. A hajnali órákra 6-8 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: csütörtökre átmenetileg csökken a hőmérséklet, majd péntektől már ismét enyhül az idő. A mozgalmas idő ezt követően is folytatódik, vasárnap egy újabb hidegfront érheti el megyénket. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: február, szél, hűvös, hideg, tél, enyhül, csapadék, vihar, front, időjárás