Egy ciklon előoldali áramlásába kerül hazánk, így ismét délire fordul felettünk a légmozgás amellyel egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk.

Eleinte még viszonylag száraz levegő alakítja időjárásunkat, így több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, majd vasárnap kissé nedvesebb légtömeg érkezik fölénk, emiatt már több lesz a felhő felettünk.

Fokozatosan gyengül az éjszakai lehűlés, napközben pedig vasárnap már 15 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Időközben azonban egyre erősebb lesz a szél, ezért a ténylegesnél valamivel hűvösebbet érezhetünk.

A vasárnapi melegfront után hétfőre megérkezik fölénk az újabb hidegfront. Nagy változás azonban ezúttal sem várható, legfeljebb néhány fokkal esik vissza a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szombat: változóan fátyolfelhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak. A késő esti órákra 5-7 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: többnyire felhős idő várható, kevés szűrt napsütés azonban bárhol előfordulhat. Néhol futó zápor is kialakulhat. A délnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak.

Hétfő: továbbra is a felhőké lesz a főszerep, legfeljebb rövid időre süthet ki a nap. Szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órákra 5-7 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: a hétfői hidegfront után kedden átmeneti erős felmelegedés várható, majd szerdán egy hidegfront hatására ismét visszaesik a hőmérséklet. A jövő hét második felében is folytatódik a változékony, frontokkal tarkított idő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, enyhülés, időjárás, lehűlés, csapadék