A hidegfront csapadékzónája a délelőtti órákban át is vonul felettünk, így fokozatosan felszakadozik a felhőzet, délután már csak elszórtan alakulhatnak ki futó záporok. Átmenetileg megerősödik az északnyugatira forduló szél, de károkozó széllökések nem várhatók.

A hétvégén a front mögötti viszonylag nyugodt, kellemes idő várható. Többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csapadék már nem valószínű.

Vasárnaptól egy közelgő ciklon előoldalán felerősödik felettünk a déli áramlás amellyel ismét egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, a szombati 10 fokok után vasárnap délutánra már 15 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: eleinte még többfelé várható eső, zápor, majd napközben fokozatosan felszakadozik a felhőzet, már csak elszórtan alakulhat ki futó zápor, esetleg gyenge zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. Késő estére 5-7 fok közé hűl a levegő.

Szombat: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csak néhol növekedhet meg erősebben a felhőzet. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órákra 0,+3 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak.

Vasárnap: a változóan, időnként erősen fátyolfelhős ég mellett több-kevesebb napsütés is várható. A délnyugati szél fokozatosan megerősödik. A hajnali órákra 0,+2 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején tovább melegszik az idő, majd kedden egy hidegfront hatására kisebb lehűlés kezdődik, a hőmérsékletek azonban még ezek után is az átlagos felett alakulnak. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: február, hűvös, vihar, front, enyhül, hideg, tél, , szél, időjárás, csapadék