Tartós nyugati áramlás alakult ki felettünk amellyel több hullámban váltakozó nedvességtartalmú, többnyire igen enyhe levegő érkezik fölénk.

Ma átmenetileg megnyugszik felettünk a légkör, szárazabb levegő alakítja időjárásunkat, majd holnap már egy újabb hidegfront okoz átmeneti csapadékot és erős szelet. Szombatra átvonul felettünk a front, ismét nyugodtabbra, naposabbra fordul az idő. Folytatódik az évszakos átlagnál több fokkal enyhébb idő. Éjszakánként a derültebb, szélcsendes helyeken kevéssel 0 fok alá hűlhet a levegő, egyébként fagymentes idő várható, napközben pedig 10 fok köré emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: napközben változón fátyolfelhős, napos idő várható, erősebb felhősödés majd az esti óráktól valószínű. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. Késő estére 5-7 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: eleinte még többfelé lehet eső, zápor, majd a délutáni órákban csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. A délutáni órákra 9-11 fok közé melegszik a levegő.

null

Szombat: változóan fátyolfelhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 0,+3 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: vasárnaptól egy újabb viharciklon áramlási rendszerébe kerülünk. A ciklon előoldalán egyre enyhébb levegő érkezik fölénk, hétfőn már 15 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. Vasárnap már élénkül a délies légmozgás, majd a jövő hét első napjaiban viharos széllökésekre is számíthatunk. Kedden elér minket a ciklon hidegfrontja is, így átmenetileg egyre többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar és néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, somogy megye, kaposvár