A következő néhány napban egy tőlünk északra elhaladó viharciklon áramlási rendszerébe kerülünk, így meglehetősen változékony, mozgalmas idő várható. Ma a ciklon előoldali, meleg áramlásába tartozunk, emiatt átmenetileg tovább erősödik a nappali felmelegedés, igazi tavaszi időre számíthatunk. A meleg levegő beáramlása azonban viharos erejű déli szél kíséretében zajlik, helyenként 100 km/h erősségű károkozó széllökések is előfordulhatnak.

Napközben ráadásul nedvesebb levegő is érkezik fölénk, így szórványosan eső, zápor, néhol zivatar is előfordulhat. 
Kedden már a ciklon hátoldali "hideg" áramlásába kerülünk, így változékony, erősen szeles, hidegfrontos idő várható. A front nem hoz magával jelentős lehűlést, legfeljebb néhány fokkal esik vissza a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

hétfő.jpg

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, rövid napos időszakok azonban bárhol előfordulhatnak. Többfelé várható eső, zápor. A délutáni, esti órákban néhol zivatar is előfordulhat. Az eleinte délnyugati, majd a későbbiekben már északnyugati szél viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 12-15 fok között alakulnak. A késő esti órákra 7-9fok közé hűl a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett napos időszakok is előfordulhatnak. Eleinte még többfelé, majd a délutáni órákban már csak elszórtan alakulhat ki eső, zápor. A nyugatira, északnyugatira forduló szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. A délutáni órákra 9-12 fok közé melegszik a levegő. 

szerda.jpg

Szerda: napközben ismét megvastagszik a felhőzet és szórványosan várható eső, zápor. A nyugati, délnyugati szél erős, helyenként viharos lesz. A hajnali minimum hőmérsékletek 1-3 fok körül alakulnak. A délutáni órákra 7-10 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a hét további részében is folytatódik a mozgalmas, frontokkal tarkított, az átlagosnál több fokkal enyhébb idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szél, csapadék, front, időjárás