Egy ciklon előoldali áramlásába kerülünk, így a következő napokban ismét egyre enyhébb, eleinte még száraz levegő érkezik fölénk. Ma még többnyire a napsütésé lesz a főszerep, holnaptól azonban egyre több felhő jelenik meg az égen és többfelé alakulhat ki eső, zápor. Jelentős felmelegedés kezdődik, ma már 10 fok köré, hétfőn pedig többfelé 15 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. 

Kedden megérkezik fölénk a ciklon hidegfrontja is, így folytatódik a változékony, erősen szeles idő. A front nem hoz magával jelentős lehűlést, de néhány fokkal már mérséklődik a nappali felmelegedés.  

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg

Vasárnap: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél fokozatosan megerősödik. A nappali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. A késő esti órákra 6-8 fok közé hűlhet a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, kevés napsütés azonban bárhol előfordulhat. Összességében többfelé valószínű eső, zápor. A délnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A hajnali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. A délutáni órákra 12-15 fok közé melegszik a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: napközben erősen felhős és rövid napos időszakok váltakoznak, többfelé várható eső, zápor. A nyugatira, északnyugatira forduló szél viharossá fokozódik. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 9-12 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét további részében is folytatódik a változékony, mozgalmas idő. A hideg és melegfrontok 24-36 óránként követik egymást, jelentős lehűlés azonban továbbra sem várható. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: erős, száraz, felmelegedés, szél, időjárás