Megszűnik a hideg levegő utánpótlása, a következő napokban ismét délire fordul felettünk az áramlás amellyel enyhe, eleinte még száraz levegő érkezik fölénk. A hétvégén összességében a napsütésé lesz a főszerep, legfeljebb néhány órára növekedhet meg a fátyolfelhőzet, illetve kisebb körzetekben tartósan rétegfelhős időszakok is előfordulhatnak. A nappali hőmérsékletek kezdetben még 5 fok körül, majd vasárnap már 10 fok közelében alakulnak.

Hétfőn egy ciklon erős melegfrontja ér el bennünket, így megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a délnyugati szél. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 15 fok közelébe melegszik a levegő. Az enyheséggel azonban nedvesség is érkezik, így esők, záporok is előfordulhatnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, kisebb körzetekben azonban tartósan rétegfelhős időszakok is előfordulhatnak. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak. A késő esti órákra 0 fok közelébe hűl a levegő.

null

Vasárnap: változóan fátyolfelhős, napos idő várható. A délnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A hajnali órákra -4,-2 fok közé hűl a levegő, de a mélyebben fekvő völgyekben -5,-6 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 7-10 fok között alakulnak.

null

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, rövid időszakokra azonban előbújhat a nap. Szórványosan eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A hajnali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. A délutáni órákra 12-15 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő héten mozgalmas, igen változékony idő várható. Több front is áthalad majd felettünk, így összességében erősen szeles, időnként esőkkel, záporokkal tarkított idő várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár