A viharos időt okozó ciklon egyre távolabb kerül hazánktól, így lassan nyugalomba jut jut felettünk a légkör, fokozatosan mérséklődik a légmozgás.  Többnyire alacsony nedvességtartalmú levegő áramlik fölénk a magasban, emiatt csapadék sem várható, a több-kevesebb napsütés mellett azonban időnként erősebben is megnövekedhet a felhőzet. A hőmérsékletek nagyjából az évszakos átlagnak megfelelően, vagy annál kissé magasabban alakulnak.

A hétvégén azonban már délire fordul felettünk az áramlás amellyel ismét enyhébb léghullámok érkeznek fölénk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A nappali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak. Késő estére 1-3 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 0,+2 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak.

null

Szombat: a változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is várható, kisebb körzetekben azonban tartósan rétegfelhős, esetleg ködös időszakok is előfordulhatnak. A délnyugatira forduló szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A legmagasabb nappali hőmérsékletek általában 4-6 fok között alakulnak, de a tartósan felhős tájakon ennél kissé hűvösebb lesz.

null

Távolabbi kilátások: vasárnaptól további enyhülés várható, a jövő hét elején már ismét 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A hét közepén újabb hidegfront érkezhet, téli idő azonban ezek után sem várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás