Egy ciklon áramlási rendszerében ma nagy nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, így megvastagszik felettünk a felhőzet és átmenetileg egyre többfelé várható eső, zápor. Napközben felszámolódik felettünk a hidegpárna, így jelentősen megenyhül az idő, a déli tájakon már 10 fok közelébe melegszik a levegő. Az esti, késő esti óráktól azonban ismét hidegebb levegő érkezik fölénk a magasban, így az esőket helyenként havas eső, esetleg hóesés válthatja fel. Néhol zivatar is előfordulhat felhőszakadás és jégeső kíséretében.

Holnapra megérkezik fölénk a ciklon hidegfrontja amely mögött csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása, már csak elszórtan fordulhat eső futó zápor, esetleg hózápor. A front nem okoz jelentős hőmérsékletváltozást, legfeljebb néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

Csütörtökön is folytatódik a kissé változékony, az átlagosnál több fokkal enyhébb idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős tájak, majd mindenhol megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. Az esti, késő esti óráktól a magasban érkező hidegebb levegő hatására helyenként havas eső, esetleg átmeneti hóesés sem kizárt. Az eleinte délnyugati, majd a későbbiekben már északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 7-10 fok között alakulnak. A késő esti órákra 1-4 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: napközben felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Elszórtan előfordulhat futó zápor, vagy hózápor. Az északnyugatira forduló szél élénk, helyenként erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 0 fok körül alakulnak. A délutáni órákra 5-7 fok közé melegszik a levegő.

null

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat futó zápor, vagy csepergő eső. A nyugati, délnyugati szél élénk lesz. A hajnali órákra -3,-1 fokig közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: péntektől további enyhülésre, kora tavasziasan enyhe időre számíthatunk. Zavartalan napsütés azonban nem várható, sőt gyakran lesz erősen felhős az ég és néhol futó zápor is előfordulhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár