A tartós hidegpárna órái már meg vannak számlálva, holnaptól ugyanis felerősödik felettünk az áramlás, mozgalmas, frontokkal tarkított idő köszönt be. Holnap egy ciklon éri el térségünket, amely az esti órákig át is halad felettünk. A ciklon előoldalán eleinte igen enyhe levegő áramlik fölénk, a megye déli tájain akár 10 fok közeli maximum hőmérsékletek is előfordulhatnak.

Az esti órákban azonban már megérkezik fölénk a légörvény hidegfrontja is. A front mentén megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a szél és többfelé valószínű kiadós csapadék. Főleg eső, zápor várható, de az esti órákban helyenként havas eső, rövid ideig tartó havazás sem kizárt. A front érkezésekor labilissá válik a légkör, így helyenként heves zápor, zivatar is előfordulhat.

Az északnyugat felől érkező hidegfront csak a magasban hoz jelentősebb lehűlést, az alsó légrétegekben csak néhány fokkal esik vissza a hőmérséklet. A változékony, enyhe idő a hét második felében is folytatódik.

1. Ábra: az UM modell csapadék halmazállapot előrejelzése a kedd esti órákra. ( rózsaszín: vegyes halmazállapotú csapadék, kék szín: hó, zöld szín: eső )
1. Ábra: az UM modell csapadék halmazállapot előrejelzése a kedd esti órákra. ( rózsaszín: vegyes halmazállapotú csapadék, kék szín: hó, zöld szín: eső )

 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás