Délnyugati áramlással enyhe, a következőkben már növekvő nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk. Ma még csak néhol alakulhat ki kisebb csapadék, majd holnap egy közelgő ciklon hatására megvastagszik felettünk a felhőzet és az eddigieknél kiterjedtebb, jelentősebb esőzés kezdődik.

Mindeközben további enyhülés várható, holnap már 10 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet.

Szerdára megérkezik fölénk a ciklon hidegfrontja amely mögött már csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása, már csak néhol fordulhat elő futó zápor, vagy havas eső zápor. A front nem hoz magával jelentősebb hőmérsékletváltozást, legfeljebb néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: többnyire felhős, párás, helyenként ködös idő várható, néhol azonban átmenetileg elvékonyodhat a felhőzet, rövid időre a nap is kisüthet. Néhol előfordulhat gyenge csapadék. A délnyugati szél kissé megélénkül. A nappali hőmérsékletek általában 2-4 fok között alakulnak, de a tartósan ködös, vagy a mélyebben fekvő tájakon 0 fok lesz. Késő estére 0,+2 fok közé hűl a levegő.

Kedd: napközben tovább vastagszik felettünk a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. Az esti, késő esti órákban helyenként havas eső sem kizárt. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 0 fok körül alakulnak. A kora délutáni órákra 7-10 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: felhőátvonulások várhatók több- kevesebb napsütéssel. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali minimum hőmérsékletek 0 fok körül alakulnak. A délutáni órákra 5-7 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét második felében is folytatódik a kissé változékony, az átlagosnál jóval enyhébb idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: mínusz, hűvös, ősz, időjárás, , köd, enyhülés, felhő, hideg, tél, front, csapadék