Ma ismét anticiklonális hatások érvényesülnek időjárásunkban, a csendes, szélmentes időben egyre többfelé marad meg tartósabban a köd. A nappali hőmérsékletek is csupán 0,+3 fok között alakulnak, viszonylag kicsi lesz tehát a napi hőingás.

Holnap északnyugat felől egy jótékony hatású hidegfront éri el térségünket, ami várhatóan kisöpri a ködös, nyirkos levegőt. Az élénk szél hatására egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet, a legtöbb helyen már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A front nem hoz magával lehűlést, sőt a kevesebb felhő miatt inkább erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 5 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

Csütörtökön napos, tiszta időre számíthatunk, a nappali hőmérsékletek továbbra is az átlagos felett alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: többnyire felhős, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. A délnyugati szél gyenge lesz. A nappali hőmérsékletek többnyire 0,+3 fok között alakulnak. A késő esti órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra -5,-3 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak, de a tartósan ködös tájakon 0 fok várható.

null

Csütörtök: többnyire gyengén felhős, napos idő várható. Az északnyugati szél élénk lesz. A hajnali hőmérsékletek -2, 0 fok között alakulnak. A délutáni órákra 3-5 fok közé enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén egy ciklon előoldali áramlásában több fokkal enyhébb levegő érkezik fölénk. Tovább gyengül az éjszakai lehűlés, a délutáni órákban pedig már 10 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Kisebb eső, zápor főleg szombaton várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár