A gyenge hidegfront meggyengíti, átkeveri a medencében megülepedett néhány száz méter vastag hidegpárnát, így ma már egyre kevesebb helyen maradhat meg tartósabban a köd. A front azonban nedvesebb levegőt szállít fölénk, ezért továbbra is sok lesz felettünk a felhő és főleg a megye középső és nyugati tájain szórványosan gyenge vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat. Néhol 1-2 cm vastag hóréteg kialakulása sem kizárt, ami azonban a gyengén pozitív nappali hőmérsékletek miatt olvadni fog.

Holnapra már valamivel szárazabb levegő érkezik fölénk, ennek köszönhetően megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása. Az élékülő szél hatására emelkedik a hőmérséklet, hétfő délután már 5 fok közelébe enyhülhet a levegő.

Keddre azonban nyugalomba jut a hidegfront felettünk, leáll a légmozgás, így ismét növekszik a ködhajlam.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el a felhőzet. Szórványosan kisebb havazás, havas eső, helyenként ónos eső is előfordulhat. Az északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A nappali hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak. Késő estére 0 fokig hűl a levegő.

null

Hétfő: felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek -2, 0 fok között alakulnak. A délutáni órákra 2-4 fok közé melegszik a levegő.

null

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, helyenként azonban tartósan ködös, rétegfelhős időszakok is előfordulhatnak. A délnyugatira forduló szél gyenge lesz. A hajnali órákra -4,-2 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra általában 2-4 fok közé melegszik a levegő, de kisebb körzetekben, a tartósan ködös vidékeken 0 fok várható.

null

Távolabbi kilátások: a hét második felében kissé tovább enyhül az idő, a hőmérsékletek már az átlagos felett alakulnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár