Anticiklon alakítja hazánk időjárását, a változékony, szeles időt okozó frontok most jó néhány napig elkerülik térségünket. Néhány fokkal enyhébb levegő érkezik fölénk a magasban, a kellő légmozgás hiányában azonban az enyhébb légtömeg nem tud lekeveredni az alsó szintekre, sőt inkább konzerválja a megülepedett hideg levegőt. Fokozatosan bezárul felettünk a hideg légpárna, erősen felhős, ködös időszak köszönt be.

A hőmérsékletek állandósulnak a következő napokban. A gyengén fagyos éjszaka után napközben általában 0,+3 fok közé emelkedik a hőmérséklet, de a tartósan ködös tájakon egész napos fagy várható. Időnként azonban elvékonyodhat a felhőzet, helyenként kevés napsütés is lehet, ezeken a tájakon továbbra is 5 fok közelébe melegszik a levegő. A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben is váltakozhatnak egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

hétfő.jpg

Hétfő: többnyire borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, néhol azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél gyenge marad. A legmagasabb nappali hőmérsékletek általában 0,+3 fok között alakulnak, de a naposabb tájakon ennél enyhébb idő várható. Késő estére -1, 0 fok közé hűl a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: többnyire borult, ködös, ködfelhős idő várható, helyenként azonban átmenetileg a felszakadozhat a felhőzet, kevés napsütés is lehet. A délkeleti szél gyenge marad. A hajnali órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra általában 0,+5 fok közé enyhül a levegő, a magasabb értékeket a gyengén felhős, ködmentes tájakon mérhetjük. 

szerda.jpg

Szerda: többnyire felhős, párás, néhol tartósan ködös idő várható, helyenként azonban elvékonyodhat a felhőzet, rövid időre a nap is kisüthet. A szél gyenge marad. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A délutáni hőmérsékletek általában 0,+5 fok között alakulnak, a magasabb értékeket a gyengén felhős, napos tájakon mérhetjük. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a hétvégéig folytatódik az eseménytelen, többnyire szürke, ködös idő. Csapadék, vagy jelentős hőmérsékletváltozás továbbra sem várható. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: légpárna, hideg, száraz, tél, időjárás