A változásokat okozó frontok legfeljebb csak súrolják hazánk területét, így folytatódik az eseménytelen, a ködfoltoktól eltekintve nagyrészt száraz idő.

Zavartalan napsütésre azonban nem számíthatunk, sőt lesznek napok amikor a felhőké lesz a főszerep, de csapadék továbbra sem valószínű. Déli áramlással enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, így tovább mérséklődik az éjszakai lehűlés, napközben pedig egyre inkább 5 fok fölé, sőt helyenként már 10 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

Kisebb körzetekben azonban tartósan borul, esetleg ködös időszakok is előfordulhatnak, ezeken a tájakon jóval gyengébb lesz a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: többnyire felhős idő várható, legfeljebb rövid időre bukkanhat elő a nap. A déli szél kissé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak, késő estére 0,+2 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Kisebb körzetekben tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak. A déli szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek általában 5-8 fok között alakulnak, de a borongós, ködös tájakon ennél hidegebb várható.

null

Szombat: változóan felhős, napos idő várható, csak kevés helyen alakulhat ki tartós köd. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő, néhol köd is képződhet. A legmagasabb nappali hőmérsékletek általában 5-8 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: legalább a jövő hét közepéig folytatódik az eseménytelen, az átlagosnál néhány fokkal enyhébb idő. A hétvégén még számíthatunk néhány órás napsütésre, majd a jövő hét elején már egyre nagyobb területeket hódíthat meg a köd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár