Továbbra is anticiklonális hatások érvényesülnek időjárásunkban, a jelentős változást okozó frontok messze elkerülik térségünket. A következő napokban is folytatódik a változóan felhős, napos, csapadékmentes idő. Az éjszakák továbbra is fagyosak lesznek, napközben azonban a gyengén felhős tájakon már egyre inkább 5 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. A Kárpát-medencében megülepedett hideg légtömeg fölé néhány fokkal enyhébb levegő szivárog, ennek hatására azonban fokozódik a ködhajlam.

Az éjszakai órákban képződött köd a legtöbb helyen még a délelőtti órákban feloszlik, de kisebb körzetekben akár egész nap megmaradhat. Lesznek helyek ahol a megemelkedett ködből vastagabb rétegfelhőzet képződik, ami erősen szűri majd a napsütést. Ezeken a tájakon jóval gyengébb lesz a nappali felmelegedés, a kora délutáni órákra is csupán 0 fok közelébe enyhül a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: változóan fátyolfelhős, napos idő várható, csak néhol maradhat meg tartósabban a köd. A délnyugati szél kissé megélénkül. A nappali hőmérsékletek többnyire 4-6 fok között alakulnak, de a tartósan ködfelhős, ködös tájakon 0 fok várható. Késő estére 0 fok közelébe hűl a levegő.

null

Csütörtök: gyakran lesz erősen felhős az ég, legfeljebb rövid időre süthet ki a nap. Néhol tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak. A déli szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A legmagasabb nappali hőmérsékletek többnyire 4-6 fok között alakulnak, de a tartósan borult, ködös tájakon ennél hidegebb lesz.

null

Péntek: a több-kevesebb napsütés mellett erősebben felhős, ködös időszakok is előfordulhatnak, csapadék továbbra sem várható. A déli szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A legmagasabb nappali hőmérsékletek általában 5-7 fok között alakulnak, de a tartósan ködös helyeken ennél hidegebb várható.

null

Távolabbi kilátások: komolyabb változás előjele továbbra sem látszik, így még legalább egy hétig folytatódik a mostanihoz hasonló idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár