Tartós északnyugati áramlás alakult ki felettünk amellyel több hullámban hűvös, többnyire alacsony nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk. A több-kevesebb napsütés mellett időnként erősebben megnövekedhet a felhőzet, de számottevő csapadék nem várható, legfeljebb átmeneti futó zápor, vagy havas eső zápor fordulhat elő. Kissé tovább csökken a hőmérséklet, de péntekig még mindig az évszakos átlag felett leszünk.

Szombaton egy újabb hidegfront robog át felettünk amely mögött már az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű, hidegebb levegő érkezik fölénk.
Tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, a maximum hőmérsékletek már többnyire 5 fok alatt alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. Késő estére 1-3 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol futó zápor is előfordulhat. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak.

null

Szombat: felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Néhol előfordulhat zápor, vagy hózápor. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali hőmérsékletek 0 fok körül alakulnak. A kora délutáni órákra 2-4 fok közé enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: vasárnap kissé tovább hűl az idő, a hőmérsékletek már az átlagosnak megfelelően alakulnak. Csapadék továbbra sem várható, sőt akár hosszabb napos időszakok is előfordulhatnak. A jövő hét elején azonban ismét délire fordul felettünk az áramlás, újabb enyhülés veszi kezdetét. A szélcsendes tájakon azonban fokozódik a ködhajlam, ami jelentősen befolyásolhatja a nappali hőmérsékletek alakulását.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, somogy megye, kaposvár