Egy mediterrán ciklon áramlási rendszerében nedves, egyelőre még enyhe levegő érkezik fölénk, így folytatódik a változékony, az átlagosnál több fokkal enyhébb idő. Hétfő reggelig többfelé hullhat újabb jelentős mennyiségű eső, zápor, majd ezt követően távozik a ciklon, fokozatosan csökken a csapadékhajlam.

A ciklon mögött a jövő hét elején északnyugati áramlás alakul ki felettünk, amellyel több hullámban hűvösebb, nem túl nedves levegő érkezik fölénk. A felhőátvonulásokból még előfordulhat egy-egy futó zápor, de jelentős csapadék már nem várható.

Az erős, helyenként viharos északnyugati szél miatt az eddigieknél alacsonyabb lesz a hőérzetünk, a tényleges hőmérsékletek azonban még mindig 10 fok közelében alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: az átmeneti csapadékszünet után napközben ismét egyre nagyobb területen kezdődik esőzés. A hétfő reggeli órákig többfelé hullhat kiadós mennyiségű csapadék. Az északnyugatira forduló szél erős, néhol viharos lesz. A nappali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. Késő estére 5-7 fok közé hűl a levegő.

null

Hétfő: eleinte még előfordulhat eső, zápor, majd napközben fokozatosan elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, már csak elszórtan alakulhat ki futó zápor. Az északnyugati szél erős, helyenként viharos lesz. A hajnali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő.

null

Kedd: felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali órákra 2-4 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: jelentős lehűlés, télies fordulat a jövő héten sem várható, a nappali hőmérsékletek még mindig az átlagos felett alakulnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás